Депутатите обсъждат окончателните промени в Закона за енергетиката, с които се

...
Депутатите обсъждат окончателните промени в Закона за енергетиката, с които се
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда на второ четене намаляване състава на КЕВР

Депутатите обсъждат окончателните промени в Закона за енергетиката, с които се планува членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да се понижат от девет на пет. Предвижда се редуциране на състава на регулатора с две квоти в състав „ Енергетика “ и унищожаване на членовете с юридически и стопански стаж. Основните претекстове на вносителите от ръководещата коалиция са усъвършенстване на числения състав на КЕВР като самостоятелен орган и редуциране на разходите.

Между двете четения на измененията в закона от ГЕРБ и от Движение за права и свободи внесоха свои оферти. Те искат да отпадне препоръчаното от ръководещите за членове на регулатора да могат да бъдат избирани лица със стаж в региона на енергетиката и стаж в региона на водоснабдяването и канализацията, като за подобен да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в региона на финансите, счетоводството, търговията с финансови принадлежности или банковото дело, свързани с енергийния бранш. ГЕРБ оферират още да се разшири кръгът на лицата, които могат да вършат оферти за избор на състав на КЕВР, като се предостави възможност освен на народните представители, само че и на президента, синдикати, работодателски и потребителски организации.

" Вчера след 18 часа получихме даже още един мотив в интерес на нашето предложение. И това е, че до 18 часа вчера бяха входирани само две оферти за двете места, свободни в КЕВР, които би трябвало да се изберат. Едно предложение за ръководител и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е превдварително решен ", сподели по време на разискването Делян Добрев от ГЕРБ.

Според Движение за права и свободи препоръчаните от ръководещите промени са лобистки. Посред водача на движенето Мустафа Карадайъ задачата на тези промени е  " да се овладее и КЕВР в превзетата страна от олигарха и медиен монополист Иво Прокопиев ".

От " Възраждане " пък се обявиха срещу концепцията на ГЕРБ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР